Kan verkligen alla få låna pengar?

Kan verkligen alla få låna pengar?

Även om det finns så många olika lån att välja på, så är frågan om verkligen alla kan få låna pengar. Den ekonomiska historiken kan ställa till problem som gör att banken vill neka dig lån. Men precis som att det är svårt att få lån hos banken med betalningsanmärkningar, så kan det också vara lätt att få låna trots betalningsanmärkningar. Hur hänger detta egentligen ihop?

Banken ger det avgörande svaret

Det är ju banken som bestämmer om du ska få låna pengar och banken ger det avgörande svaret. Däremot är det faktiskt inte banken som bestämmer om du ska få låna, utan det är kreditupplysningsföretaget som ligger bakom det beslut som tas.

Så här går det till när beslut om lån tas

Du ansöker om ett lån

 • Du fyller i de uppgifter som banken behöver för att kunna ta en kreditupplysning på dig.

  Det viktigaste här är egentligen bara personnumret, för det säger allt om dig.

 • Banken gör en kreditupplysning

  Vi kreditupplysningen som tas får banken veta om du är kreditvärdig. Eftersom det är kreditupplsningsföretaget som sätter poängen på dig, så är det egentligen de som ”bestämmer om du ska få låna eller inte.

 • Banken ger besked om lån

  Med kreditupplysningen som grund säger banken ja eller nej till lånet.

 • Betalningsanmärkningar funna

  Visar kreditupplysningen att du har betalningsanmärkningar säger vissa banker nej, men nishbanker kan säga ja till lån.

Pengarna betalas ut – Eller inte

Beviljas lånet får du pengar på kontot. Nekas du blir det inget.

Betalningsanmärkningar accepteras

Den bank som accepterar att du har betalningsanmärkningar kan säga ja till ett lån, om övriga villkor uppfylls. Här krävs det då att du har åldern inne och att du är svensk medborgare. Samt att du naturligtvis har någon inkomst. Då kan betalningsanmärkningar accepteras och du kan få ett lån beviljat.

Enda sättet att få veta om du kan få låna pengar är tyvärr att göra en ansökan och låta banken göra en kreditupplysning, annars är det omöjligt att veta om du kan få låna eller ej.