Lån Ordlista – termer som börjar på A

Lån Ordlista
Termer som börjar på A

Amortering

Amortering vilket betyder delbetalning av en skuld. En amortering består av skuldens ränta per månad plus en del som avbetalas av lånet.

Amorteringsfritt lån

Ett amorteringsfritt lån betyder att du betalar tillbaka hela lånebeloppet utan att amortera. (Se amortering ovan) En del snabblån erbjuder amorteringsfritt lån första gången man lånar.

Annuitetslån

Annuitetslån är när du som låntagare återbetalar krediten med samma summa vid varje amortering. Ordet annuitet härstammar från det latinska ordet “annuus, vilket betyder “årlig”. Motsatsen till annuitet är “rak amortering”.

Anstånd

Frasen Anstånd betyder att du skjuter fram betalningen av lånet till ett senare tillfälle. Med andra ord, betalningsdatumet flyttas fram och du kan få en betalningsfri månad. Om du exempelvis har svårt att betala din amortering vid något enstaka tillfälle, då kan du fråga om att få ett anstånd med betalningen.

De flesta långivare kan erbjuda anstånd med betalning vid något tillfälle, med undantag för lån utan UC där hela beloppet ofta återbetalas vid ett tillfälle.

Avbetalningsplan

Avbetalningsplan betyder att låntagaren och långivaren har ett avtal om hur lånet ska återbetalas.

Avdragsgill

Räntekostnader och andra avgifter är många gånger avdragsgilla. Det innebär att du får dra av en del eller hela dessa kostnader i din inkomstdeklaration och få pengar tillbaka.


Lån Ordlista till hjälp när du har svårt att ha koll på alla finansord

Om man inte är utbildad ekonom så kan det vara svårt att hålla koll på alla finanstermer och låneord. Ofta stöter vi inte på dessa ord i vardagen, förutom vid ansökan av lån.

Med lån ordlistan har du nära till hands att slå upp de svåra orden. Du kanske ska läsa igenom ett lånavtal innan du tänker låna pengar online. Då finns ju ingen handläggare bredvid att kunna fråga.

Du behöver absolut inte lära dig alla finansiella ord, utan kan bara kolla upp orden i låneordlistan vid det tillfälla du känner behov av det.

Se också: Lån ordlista, termer som börjar på B