Lån Ordlista – termer som börjar på A

Låneordlista
Termer som börjar på A

Amortering

Amortering betyder delbetalning av en skuld. Amortering består av skuldens ränta per månad plus en del som avbetalas av lånet.

Amorteringsfritt lån

Amorteringsfritt lån betyder att du betalar tillbaka hela lånebeloppet utan att amortera. (Se amortering ovan) En del snabblån erbjuder amorteringsfritt lån första gången man lånar.

Annuitetslån

Annuitetslån är när du som låntagare återbetalar krediten med samma summa vid varje amortering. Ordet annuitet härstammar från latinska ”annuus, som betyder ”årlig”. Motsatsen till annuitet är ”rak amortering”.

Anstånd

Anstånd betyder att du skjuter fram betalningen av lånet till ett senare tillfälle. Betalningsdatumet flyttas fram och du kan få en betalningsfri månad. Om du har svårt att betala din amortering vid något enstaka tillfälle, så kan du fråga om att få ett anstånd med betalningen.

Avbetalningsplan

Avbetalningsplan betyder att låntagaren och långivaren har ett avtal om hur lånet ska återbetalas.

Avdragsgill

Räntekostnader och andra avgifter är många gånger avdragsgilla. Det innebär att du får dra av en del eller hela dessa kostnader i din inkomstdeklaration och få pengar tillbaka.


Svårt att ha koll på alla finansord

Om man inte är utbildad ekonom så kan det vara svårt att hålla koll på alla finanstermer och låneord. Ofta stöter vi inte på dessa ord i vardagen, förutom vid ansökan av lån.

Med låneeordlistan har du nära till hands att slå upp de svåra orden. Du kanske ska läsa igenom ett lånavtal innan du tänker låna pengar online. Då finns ju ingen handläggare bredvid att kunna fråga.

Du behöver absolut inte lära dig alla finansiella ord, utan kan kolla upp orden i låneordlistan vid det tillfälla du känner behov av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *