privatlån

Om privatlån

Privatlån är ett större lån utan säkerhet och som inte kräver en borgensman. Exempelvis så brukar privatlån användas som topplån eller handpenning när man vill låna pengar till husköp och bolån. 

Belopp:
Villkor:
Visa mer resultat

Privatlån för ändamålet

Det finns inte lån för alla, men det finns en en del alternativ ifall att man har svårt att få lån. Det kan vara till exempel på grund av betalningsanmärkningar eller svag kreditvärdighet

Snabblån, Lån utan UC, privatlån, kreditkort och det omtalade sms-lånen är några av de alternativ vi har att välja på i Sverige.

Som namnet privat berättar, så är privatlån den kredit för privatpersoner. Privatlånets ändamål kan vara sådant som du behöver i det privata livet.

Det kan till exempel vara att pengarna inte räcker under månaden, eller att du vill unna dig en resa, reparera diskmaskinen eller glasögonen, eller betala förfallna räkningar i hushållet.

Vi arbetar för att få lön. Lönen räcker inte alltid till. även om man inte lyxkonsumerar. Har du varit sjukskriven så blir det mindre pengar i kassan månaden därpå.

Du kanske till och med har blivit varslad eller arbetslös på grund av att du suttit i karantän, eller i samband med neddragningar på grund av Covid19. Situationer du inte kan påverka vill säga. Då kan det bli nödvändigt att låna pengar för att inte hamna hos Kronofogden eller Inkasso.

Låna pengar till lyx

Det finns ingenting som är så no-no som att låna pengar till lyxkonsumtion. Ändå gör många det, med följd att slutligen hamna hos Kronofogden. Om du lånar online så ställer banken inte så många frågor om vad du ska använda pengarna till och det är lättare att få lån till vad som helst. 

  • Om du däremot ansöker ett privatlån hos banken, så kommer lånehandläggaren fråga vad du ska använda pengarna till och råda dig till att inte nyttja privatlånet till lyxkonsumtion.
  • Även om privatlån ofta är lån som inte kräver säkerhet, kan det vara tryggt att endast använda lånet till saker som har ett värde kvar.

Privatlån för att resa

Att låna pengar till att resa är som att kasta pengarna i havet.

Visst har du fina minnen kvar efter resan, men även en saftig skuld som ska amorteras med ränta varje månad. Kanske i flera år efter att minnet av resan börjat blekna. 

Om du däremot lånar pengar till att köpa en fysisk vara, så kanske värdet finns kvar den dagen du inte kan amortera ditt lån. Då kan du kanske sälja varan och återbetala lånet, om inte annat en del av det.

Privatlån – kostnader och ränta

Lån Belopp Löptid  Eff Ränta
Ansöka lån CB snabblån CASHBUDDY 3000 – 25.000 12-60 mån 29.4%
Ansöka lånet Brix snabblån BRIXO  5000 – 30.000 12-48 mån 39.16%
 ansökan daypayDAYPAY  1000 – 20.000  1-72 mån  69.95%
 tandolån ansök TANDO  10000 – 100.000 12-60 mån 29%
ansök direktFERRATUM  1000 – 45.000 1-72 mån 47.64%
flexlimit ansökan FLEXLIMIT  3000 – 20.000 1-72 mån 58.74%
flexkontot ansökan FLEXKONTOT  3000 – 20.000 1-72 mån  76.2%
goodcash låneansökan snabblån GOODCASH  5000 – 30.000 12-96 mån 29%
       

Kreditupplysning vid privatlån

När du har valt ett privatlån och klickar på ansökningsknappen, så tas den kreditupplysning. Att ta lån utan kreditupplysning är svårt, eftersom att banken behöver information om dig innan de kan ta beslut om lånet. De känner ju inte dig och om du har förmåga att betala tillbaka lånet.

När kreditupplysningen tas så behandlas den på lite olika sätt, beroende på vilket privatlån du ansöker och vilken kreditupplysning de gör. Vanligast vid privatlån är att UC, det vill säga Upplysningscentralen används. 

Uppgifterna i kreditupplysningen som avgör privatlånet

Baserat på UC-n fattar banken beslut. Har du en låg inkomst, betalningsanmärkningar och  kanske inte bott i Sverige så länge, så blir det svårt att få ett privatlån. I sådana fall kanske du måste vända dig till snabblån.

Men om din inkomst ligger omkring medel och du saknar betalningsanmärkningar eller skulder så är det ofta din inkomst som avgör hur mycket du får låna och till vilken ränta. Det är vanligt att banken tillämpar individuell ränta. Individuell ränta betyder att alla får olika ränta, beroende på förutsättningarna att betala tillbaka lånet.

Ju sämre förutsättningar, desto högre ränta. Ju lägre inkomst, desto lägre lånebelopp.

Snabblån eller privatlån

Om du har blivit nekad privatlån, så kanske det är lockande att ansöka snabblån. Snabblån har högre beviljandenivåer och godkänner fler lån. Men istället är det ett dyrt lån, som ofta har hutlösa räntor.

Även om ett kostnads och räntetak har införts för snabblån, så kan ränta ändå uppgå till 39%. Det är betydligt högre än privatlånets ränta som ofta ligger mellan 3-15%.